Behandeling

Glasparelen

Glasparelen of parelstralen is een veelgebruikte en efficiƫnte behandelmethode voor roestvaststaal (RVS) en aluminium. De constructie wordt egaal gestraald met glaszand. Het voordeel van deze afwerking is dat alle lasspanningen uit het materiaal worden getrild. Bovendien hecht het vuil zich na glasparelen minder aan het oppervlak.

Slijpen

Slijpen, borstelen, schuren, polijsten: deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, omdat er qua uitzicht vaak weinig verschil te merken is. Geslepen inox K320 wordt het meest gebruikt. Het heeft een licht blinkend uitzicht met een duidelijke schuurrichting.

Beitsen

Bij beitsen worden de lassingen en ook het oppervlakte door een chemisch middel gereinigd.

Etsen

Etsen is een oppervlaktebehandeling waarbij het oppervlak met een vloeitstof wordt behandeld. Dit geeft een matte verdieping waardoor je een 3D-effect krijgt. Etsen is een goed alternatief voor graveren van logo's, namen, ...

Elektrolytisch polijsten

Bij elektrolytisch polijsten worden de werkstukken in een anodisch elektrolytenbad gelegd. Het percentage chroom en nikkel aan de oppervlakte wordt sterk verhoogd. Dit heeft tot gevolg dat het roestvaststaal (RVS) beter bestand is tegen corrosie. Deze vorm wordt vooral toegepast bij balustrades aan zee, bootrelingen,... Sommigen vinden het blinkende uitzicht na de behandeling een nadeel.

Poederlakken

Poederlakken is een elektrostatisch verfproces waarbij met perslucht, negatief geladen poeder op een positief geladen werkstuk verstoven wordt. Hierdoor blijft het poeder tijdelijk aan het werkstuk plakken waarna het in een oven gesmolten wordt. Het grootste voordeel is dat het staal zeer slijtvast is en een goede weerstand biedt tegen corrosie.

Galvaniseren

Galvaniseren is een methode die gebruik maakt van elektriciteit om een voorwerp te bedekken met een laagje metaal. In het spraakgebruik wordt galvaniseren heel vaak gebruikt voor verzinken bijvoorbeeld een ijzeren plaat voorzien van een laagje zink. Hierdoor is de constructie meer bestand tegen corrosie en krijgt ze een glans.